Levegőkörnyezeti változások a COVID-szankciók függvényében, Eurázsia különböző földrajzi régióiban

A Magyar Tudományos Akadémia által kiírt Post-COVID jelenségek kutatására irányuló nagy kockázatú pályázatra benyújtott "Levegőkörnyezeti változások a COVID-szankciók függvényében, Eurázsia különböző földrajzi régióiban" című projektkoncepciónk elnyerte a kért támogatást.

Ebben a kutatásban a természet- és társadalomföldrajzi elemzések együttesen jelennek meg. Olyan folyamatokat fogunk vizsgálni, melyek hátterében megjelennek mind a természeti, mind a társadalmi hatótényezők.

Kutatásaink keretében a COVID-19 világjárvány kapcsán meghozott térben- és időben differenciáltan megjelenő szankciók levegőkörnyezeti hatásai és a légszennyezésváltozás mértékét szintén befolyásoló komplex természet- és társadalomföldrajzi tényezők vizsgálata valósul meg. A projektben az eurázsiai régió szerteágazó természeti, társadalmi, gazdasági és politikai viszonyokkal jellemezhető térsége kerül vizsgálataink központjába. 

A globális lefedettséget biztosító műholdas légszennyezési adatok és koronavírus-járványhoz kapcsolódó lezárások kapcsolatrendszerének vizsgálata a nagytérségi éghajlat, domborzat, légköri cirkuláció, természetes háttérszennyezés, valamint urbanizáltság, gazdasági szerkezet, társadalmi és politikai berendezkedési tényezők figyelembevételével egészül ki.

Célunk a levegőkörnyezeti mutatókban megfigyelt térségenként eltérő léptékű változások hátterében álló összetett folyamatok résztényezői különálló hatásának kvantitatív feltárása, melynek révén a későbbiekben a döntéshozatal számára hatékony intézkedési javaslatokat is megfogalmazhatunk. A modern történelmünk során korábban nem látott mértékű társadalmi és gazdasági korlátozó szankciók egyedülálló lehetőséget teremtenek mindezen hatótényezők szerepének azonosítására. A vizsgálatok révén a jövőben várható légszennyező anyag csökkentési lépések hatásaira vonatkozóan is előrejelzéseket tehetünk majd, mivel egyes légköri komponensek egymásra hatása jól megfigyelhetővé vált a lezárások közepette.


No comments:

Post a Comment