L2 - LégkörLight: Hé, apó! Miért olyan koszos a Pó-völgy?

Leszállt az éj, és noha tudom, "hogy az éjszaka csak a bolygó ránk vetülő árnyéka" (Závada Péter: Vákuum), nem tudok hosszabban írni az alábbi képpárról.


Talán csak annyit, hogy éppen árvízvédelmi ballépésekről elmélkedek egy másik platformon a Tiszát is részben el-/leszabályozó Pietro Paleocapa kapcsán, akinek a neve elsősorban mégis a Pó (folyó)szabályozásával forrott össze.

De itt meg a levegőkörnyezeti gondok révén jön szembe a Pó-völgy. Szintén analógia a Kárpát-medence medencejellege és a cudar levegőkörnyezeti állapot kapcsán. Igen, mert a medencék már csak ilyenek, megül bennük a légköri szenny is. Szóval itt kérem döntően a természetföldrajzi adottságok határozzák meg a levegőkörnyezeti állapotokat! Lehet Milánóban 30 km/h-ás zónákat kialakítani, a nitrogén-dioxid koncentráció akkor is magasra tud ám szaladni. Ha nincs se horizontális, se vertikális légmozgás, ami kipucolná onnan a légszennyezőanyagokat, akkor a kis kibocsátás is nagy!

Kulturáltabban is megfogalmaztuk mindezt már, pl. az idei Élet és Tudomány cikkünkben: "Egy zárt, “szellőzetlen” völgyben vagy hegyközi medencében egységnyi károsanyag-kibocsátás sokkal rosszabb levegőminőségi helyzetet teremt, mint egy szeles tengerparton vagy egy síkvidéki régióban. Ha ránézünk egy ködös időszakban Európa műholdképére, gyönyörűen kirajzolódnak a derűs hegyvonulatok és a ködös medencék: ennek tankönyvi példája a Pó-völgy vagy éppen a Kárpát-medence, de kisebb térségeket vizsgálva a Sajó-völgyet is említhetjük."

A földrajzoktatás során éppen efféle példákkal lehetne bemutatni a földrajzi determinizmus, földrajzi posszibilizmus és a földrajzi nihilizmus hármasát. És akkor még érthető is lenne ez az első blikkre szörnyűséges triumvirátus. Pedig tényleg érdekes! 

És az egészben a legérdekesebb, hogy nem természetföldrajzi szempontból érdekes, hanem a társadalmi oldalról. Annyi mindenre választ ad, hogy az, az csuda!

Leszállt az éj, és noha tudom, "hogy az éjszaka csak a bolygó ránk

vetülő árnyéka" (Závada Péter: Vákuum), mégis tudtam hosszabban írni az alábbi képpárról.

No comments:

Post a Comment